Vesti

Građani zahtevaju veći broj ekipa hitne pomoći

Pokret Pravo na život - Meri je održao prvi javni skup u Beogradu, u Borči, 11. septembra kada je 216 građana potpisalo peticiju kojom se zahteva povećanje broja terenskih ekipa hitne medicinske pomoći na levoj obali Dunava. 

Ovom peticijom pokret Pravo na život - Meri želi da skrene pažnju na neophodnost unapređenja  zdravstvene zaštite stanovnika Borče. Stanica hitne pomoći otvorena je u Borči davne 1984. godine, u vreme kada je u ovoj opštini živelo 19.000 građana, dok danas Borča ima preko 70.000 stanovnika.

Smatramo da je jedna ekipa hitne pomoći nedovoljna za ovako veliki broj građana. S obzirom da ne postoji jasna zakonska regulativa koja definiše obavezan terenski broj ekipa na određen broj stanovnika, kao ni regulativa koja definiše rad službi hitne pomoći zalažemo se da Srbija dobije jedan kvalitetan Zakon koji bi ovu oblast uredio, izjavio je Dejan Zejnula iz Pravo na život - Meri. 

Da je potreban veći broj jedinica hitne medicinske pomoći potkrepljuje i činjenica da je svetski standard jedna ekipa na 25.000 stanovnika, a da u Beogradu postoji samo 23 ekipe. Štaviše ukoliko se uporedi prosek intervencija sa brojem stanovnika između Beograda i ostalih gradovima u Srbiji, može se zaključiti da Beograd ima duplo manji broj intervencija nego ostali Gradski zavodi, a što je direktna posledica malog broja ekipa hitne medicinske pomoći.

Građani Borče su pozitivno reagovali na pokrenutu peticiju Pokreta Meri, te će se prikupljanje potpisa nastaviti i narednih nedelju dana. Potpisana peticija sa obrazloženim zahtevom će se nakon toga proslediti Gradskom zavodu za hitnu pomoć, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Kako je izgledalo prikupljanje peticije i razgovor sa stanovnicima Borče možete pogledati u prilogu jutarnjeg dnevnika televizije Nova S, na sledećem linku.

 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.