Vesti

Građani u odbrani planine Baba

Desetine teških kamiona prolazi kroz selo Lešje kod Paraćina, prevozeći materijal iz kamenoloma na planini Baba. Zbog svakodnevnog transporta krečnjaka strada seoski put star više od pola veka kao i deo puta koji vodi do manastira Lešje. Udruženi meštani okupljaju se svakog dana radi zaštite i očuvanja puteva koji su sami svojim sredstvima izgradili.  

Meštani sela Lešja i Plana do daljnjeg će se zalagati za obustavu prolaska teških kamiona i nepredviđenog saobraćaja na putu koji vodi do manastira Lešje. Mirnim i spontanim skupovima, izražavaju svoje nezadovoljstvo i apeluju na nadležne institucije da obustave rad kamenoloma koji nelegalno radi već godinu dana. 

Dragan Ristić, član udruženja Pridruži se, ističe da most i put koji vodi do kamenoloma nisu predviđeni za transport teških kamiona. Ipak, na tom prostoru svakodnevno prolazi i do 70 kamiona koji su teški preko 60 tona. Građani su udruženi u nameri da sačuvaju put, koji su izgradili svojim sredstvima, i spreče njegovo dalje propadanje koje je neminovno ukoliko kamioni nastave tuda da se kreću. Da problem bude još veći, zbog prolaska teških kamiona, dolazi i do pucanja i štete na kućama koje se nalaze u blizini puta.  

Osim očuvanja lokalne infrastrukture, meštani sela Plana i Lešje, zagovaraju prestanak rada kamenoloma, ističući da kamenolom radi iako nije u skladu sa Prostornim planom opštine Paraćin. Prema Prostornom planu, na mestu kamenoloma predviđen je prostor za sport i rekreaciju.  

Predstavnici udruženja Pridruži se ističu da skorašnje otvaranje i trećeg kamenoloma na planini Baba ima pogubne posledice na floru i faunu i čitav ekosistem. Kako ističu, treći kamenolom svojim radom prevazilazi kapacitet kamenoloma koji je na ovom prostoru bio aktivan u proteklih 40 godina, i upozoravaju da ukoliko se nastavi ovakav tempo iskopavanja, u narednih 11 godina je moguće potpuno urušavanje i nestanak jednog dela planine Babe. Postoji i osnovan strah od nestanka vode na ovim prostorima jer su postojeći radovi već prouzrokovali smanjenje količine vode u okolnim izvorima.   

„Mi smo stali na stranu života. Života sa čistim vazduhom, zdravom životnom sredinom, pijaćom vodom, planinom koja nam je dom, svetinja i duhovna hrana“, poručuju meštani sela Plana i Lešje. 

 

 

 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.