Vesti

Turizam u Smederevu - stara priča u novom ruhu

U jeku ekoloških problema i nedostatka inventivnosti u pogledu lokalnog ekonomskog razvoja u Smederevu, organizacija Pro.Tok21 snažno je krenula da zagovara staru omiljenu priču svih Smederevaca – da ovaj grad ima neiskorišćen potencijal koji može biti pokretač razvoja održive lokalne privrede.

Protokovci su sproveli istraživanje na uzorku od nekoliko stotina građana koje je pokazalo neobične rezultate. Iako preko 90% građana smatra da Smederevo ima turistički potencijal, čak preko 70% ne vidi ovaj grad kao turistički centar. Trenutnu razvijenost turizma kao privredne grane 80% građana ocenjuje najnižim ocenama, a 75% ispitanika ne zna koje javno preduzeće upravlja turističkim razvojem u Smederevu!

Ovakvi rezultati bili su očekivani, zbog čega je tokom leta animiran veliki broj predstavnika malih i srednjih biznisa da se uključe u zajedničko zagovaranje boljeg statusa turizma u dolazećim strateškim dokumentima. Preko 20-oro njih uključeno je u Gradski savet lokalnih biznisa, telo koje će pripremiti predloge za unapređenje turizma u Smederevu i zahtevati veće učešće u kreiranju boljih turističkih javnih politika na lokalu.

Snimljen je niz edukativnih i informativnih video priloga, u čemu su učestvovali i lokalni biznisi, a kampanja na društvenim mrežama je u jeku i privukla je veliku pažnju  građana Smedereva. Uključeni su i učenici turističkog smera Ekonomsko-trgovinske škole čija će izložba Turističke staze Smedereva biti izložena u holu Gradske skupštine.

Predstavnici Gradske uprave Smederevo odgovaraju na dopise i komentare koji dolaze od strane ovako organizovanog građanskog fronta tvrdnjama da turizam jeste i biće prioritet u razvoju Smedereva. Da li će predlozi udruženja Pro.Tok21 – formiranje radne grupe sa predstavnicima svih zainteresovanih strana – uroditi plodom, saznaće se odmah nakon okruglog stola, zakazanog za 21. oktobar.

Okrugli sto, kao završnica zagovaračkih aktivnosti, okupiće predstavnike Privredne komore Srbije, Regionalne razvojne agencije Braničevo - Podunavlje, Gradske uprave Smederevo, Gradskog saveta lokalnih biznisa, kao i autora stručnog rada izrađenog tokom proteklih meseci. Stručni rad koji daje analizu potreba turističkog tržišta u Smederevu, zasnovanom na detaljnom istraživanju, biće predstavljen sa ciljem da se otvore važna pitanja o unapređenju politike razvoja turizma u Smederevu.

Hoće li se nakon svega turizam postaviti kao prioritet u dolazećem Planu razvoja grada, ostaje da se vidi. Ipak, sigurno je da je tema u javnosti podignuta na viši nivo, i da Smederevci i Smederevke, nakon više meseci zagovaranja, imaju takva očekivanja od Gradske uprave Smedereva.

 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.