Vesti

Kome je turizam pokretač privrede?

U četvrtak, 21. oktobra 2021. godine održan je okrugli sto u Smederevu „Turizam kao pokretač privrede” – tema intrigantna za mnoge, posebno sa aspekta neophodnog bega u eko-industrije jednog grada kako što je Smederevo.

Na događaju je predstavljen višemesečni rad na zagovaranju prioritizacije turizma u strateškim planovima grada, koji organizacija Pro.Tok21 sprovodi u okviru projekta „Turizam kao generator održive lokalne privrede Smedereva”. Predstavljen je ključni rezultat ovog delovanja – formiranje Gradskog saveta lokalnih biznisa koji okuplja male i srednje biznise koji su direktno izloženi posledicama nepovoljnog statusa turizma u Smederevu. Savet se pridružio trenutnoj inicijativi i zajednički će u budućnosti zastupati svoje interese kod Gradske uprave Smederevo.

Savetnica za turizam i ruralni razvoj iz Regionalne razvojne agencije Braničevo - Podunavlje, Ivana Antonijević, prisutnima je pojasnila kontekst turističkog razvoja regiona u aktuelnom trenutku, prilike za razvoj i autentičnosti podneblja. Predstavnica Privredne komore Srbije, Aleksandra Kovačević, dala je širi okvir pozicije Srbije u svetu i istakla projekte od važnosti za pokretanje međusektorske saradnje, kao što je projekat Tvrđave na Dunavu, čiji je i Smederevo deo. O prilikama za školovanje za turističkog tehničara u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Smederevu, i statusu trenutnih i svršenih učenika, govorila je pomoćnica direktorke Ekonomsko - trgovinske škole u Smederevu. Detaljne primere trenutnog funkcionisanja turističke ponude Smedereva i izazove malih i srednjih biznisa vezanih za ovu privrednu granu, predstavio je Željko Vučković, predstavnik grupe vlasnika poslovnih subjekata, okupljenih oko mreže Gradski savet lokalnih biznisa. Nažalost, priliku da se javno čuje pozicija turizma u radu Gradske uprave danas, kao i planove Grada za budući period, propustila je Gradska uprava Smederevo.

Zajednički zaključak je da je neophodno aktivnije povezivanje i učešće svih zainteresovanih strana, naročito malih i srednjih biznisa. Stoga su prisutni predstavnici ove mreže, tokom završne diskusije, kao i tokom koktela, istakli nameru da se uskoro okupe i definišu predloge i zatraže učešće u unapređivanju turističke ponude.

Zvaničnu inicijativu da u Planu razvoja grada, čija priprema je u planu, turizam dobije značajnije mesto – organizacija Pro.Tok21 podneće Gradskoj upravi Smederevo i u pisanoj formi, uz predloge kreiranja radnih grupa čiji su članovi predstavnici biznisa. Takođe, Gradskoj upravi će uz to biti dostavljen i pomenuti stručni rad, izrađen kao argumentovani prikaz stvarnih potreba. Da li će razvoj turizma dospeti na agendu prioriteta novog Plana razvoja grada, videće se. Sudeći po rešenosti pokrenutih građana, o ovoj temi će se još govoriti.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.