Vesti

Zelena šetnja Beogradom za najmlađe

Zašto su nam važne kišne gliste? Koje drveće pravi najbolji hlad? Gde spavaju ježevi, a gde se gnezde vrapci?

Kako bi najmlađi sugrađani čuli odgovore na ova pitanja i uživali u prirodi u gradu, Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) organizovao je prvu „zelenu“ šetnju za decu od 8 do 12 godina, u Bloku 45 na Novom Beogradu.

„Zelenu“ šetnju je predvodila Milja Vuković, ekološka aktivistkinja iz organizacije „Divlji Beograd“. Za šetnju su odabrane obične, poznate javne zelene površine, koje građani svakodnevno koriste, ali se o njima razgovaralo na neobičan način i uz malu mapu prirode u gradu.  

Deca su saznala gde prezime slepi miševi, zašto su nam korisne mirisne cvetne livade, koje sve grabljivice znamo i kako nam one pomažu, kako sive vrane čuvaju svoje potomstvo od kuna, čime se hrane šakali, ali i da li je životinjama i biljkama vruće i da li su žedni. Mali šetači su videli kako izgleda porodilište za bube, kako ga insekti koriste i kada se očekuju mladunci.

Deca koja su šetala znaju dosta o različitim životinjama, ali uglavnom ne o onim bićima iz naše neposredne blizine. Kroz ovo druženje, upoznali su se sa živim bićima iz novobeogradskih blokova, koja do sada nisu opažali. Najmlađi šetači imali su prilike da neposredno opažaju i upoznaju prirodu i da budu deo praktičnih dečijih edukativnih sadržaja o prirodi koja ih u gradu okružuje.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.