Vesti

Kako prijaviti seksualno iskorišćavanje dece na internetu?

Svako pretraživanje, posedovanje, kreiranje i deljenje seksualnog sadržaja koji sadrži maloletna lica zakonom je kažnjivo. Uprkos tome, takvom materijalu se lako može pristupiti na internetu u samo nekoliko klikova. Kako bi se ovakav sadržaj prijavio, Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuo je Net Patrolu, jedinu onlajn platformu u Srbiji koja ima mogućnost da prima prijave i skida štetan sadržaj sa interneta, u saradnji sa mrežom INHOPE i INTERPOL-om.

Prema poslednjoj statistici globalne mreže INHOPE, čiji je Centar za nestalu i zlostavljanu decu član, količina sadržaja (video i fotografije) koja prikazuje zlostavljanje dece na internetu znatno se povećala tokom i nakon pandemije. Istraživanje pokazuje da je 82% zlostavljanja bilo nad decom koja su mlađa od 13 godina, kao i da su to u 96% slučajeva bile devojčice.

Ideja Centra za nestalu i zlostavljanu decu je da kroz Net Patrolu omogući svakom građaninu Srbije da, bilo anonimno ili predstavljajući se, prijavi svaki štetan sadržaj na koji naiđe. Na ovaj način svi zajedno, kao društvo, radimo na „čišćenju“ interneta, otkrivanju sajtova koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece i pronalasku osoba koje iza takvog materijala stoje.

Na platformi Net Patrola rade posebno obučeni analitičari koji sav prijavljen materijal analiziraju i sortiraju, te prijavljuju nadležima u državi gde se taj isti sadržaj distribuira i hostuje, bilo da je to Srbija ili neka druga država.

Korisne informacije o radu Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Net Patroli, možete naći i na zvaničnom VIBER kanalu Centar za nestalu i zlostavljanu decu, na kom će vam značajni saveti i novosti biti na raspolaganju.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.