Vesti

„Ponosno na poslu“ – Odgovorno u društvu

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris, u saradnji sa partnerskim LGBTI organizacijama iz Srbije, trenutno radi na formiranju mreže „Proud at Work“ (Ponosno na poslu), mreže poslodavaca koji podržavaju različitost i inkluziju na poslu. 

Na osnovu rezultata dobijenih u anketi na početku projekta, Labris je uputio poziv društveno odgovornim kompanijama da se pridruže ovoj mreži. Ovi biznisi su već prepoznati na našim prostorima kao oni koji cene diverzitet i različitost u radnom okruženju, a na njih je ukazala i sama LGBTI zajednica u anketi. Neki od njih su: IKEA, Nordeus, NCS, Adria group, Microsoft, Converse, EXIT Festival, ComTrade, IBM i Zeppelin.

U nastavku saradnje, planirani su i jednodnevni treninzi za predstavnike/ce biznisa i njihove HR službe. Povezivanjem civilnog i poslovnog sektora kroz ovakve zajedničke aktivnosti, kreira se odgovorno okruženje u kome se diskriminacija prepoznaje i ne odobrava bez obzira na lična svojstva. 

Uspostavljanje mreže „Ponosno na poslu“ važno je za dalje razvijanje inkluzivnog radnog okruženja od koga ne bi samo LGBTI zajednica imala benefit, već i druge ranjive grupe u oblasti rada, ali i sami poslodavci. Unapređenje radnog okruženja utiče pozitivno na zadovoljstvo, produktivnost, kreativnost radnika i radnica, što dovodi do ostvarenja boljih radnih rezultata i manje fluktuacije zaposlenih.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.