Vesti

#GradimoZaSve u okviru Nedelje zelene gradnje

Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) učestvovao je u ovogodišnjoj Svetskoj nedelji zelene gradnje, koja se održava od 12. do 16. septembra pod sloganom #GradimoZaSve (#BuildingforEveryone).

U okviru Nedelje zelene gradnje, organizovana je dvodnevna konferencija “Dani dobre prakse”, kako bi se promovisala zelena praksa koja može da bude polazna tačka daljeg održivog razvoja. Konferencija se vodila pitanjem: „Kako kreiramo dobru praksu?“

Ana Mitić-Radulović ispred CEUS-a predstavila je projekat “Ekološki urbani parametri u svrhu poboljšanja zelenila/biodiverziteta na nivou građevinske parcele”. Ona je istakla da CEUS nastoji da doprinese učešću građana u demokratskoj praksi donošenja normativnih akata od značaja za zdrav i održiv urbani razvoj u Beogradu i Srbiji. Njihov rad usmeren je na unapređenje kvaliteta životne sredine u gradovima, smanjenje efekta urbanog toplotnog ostrva, poboljšanje fizičkog i mentalnog javnog zdravlja, unapređenje kvaliteta vazduha, a sve u skladu sa Strategijom održivog urbanog razvoja RS do 2030. godine.

Ovogodišnja Nedelja zelene gradnje posebno dobija na značaju sa prošlonedeljnim donošenjem jedne od najvažnijih UN Rezolucija koja se odnosi na ljudska prava, da svako na planeti ima pravo na zdravu životnu sredinu. Rezolucija za koju je, pored Srbije, glasalo 160 država, proistekla je iz hitne potrebe da se obuzda ubrzano propadanje prirodnog sveta.

Nedelja zelene gradnje, kao jedna od najvećih svetskih kampanja za ubrzavanje održivog razvoja izgrađene sredine širom sveta, ima za cilj da pozove globalnu zajednicu da ubrza klimatske akcije za izgrađenu sredinu sa Net Zero emisijom ugljenika – za unapređenje zajednica i ekonomija. 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.