Vesti

Održana sedma stručna konferencija „Bezbednost i odgovornost 2022“

Sedmu stručnu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2022“ u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Američke ambasade u Srbiji, otvorili su 13.10. predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić, ambasador SAD u Srbiji Christopher Robert Hill i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić.

Na početku, predsednica Vlade Srbije naglasila je da će Vlada u budućnosti još više morati da se oslanja na rad i znanja organizacija civilnog društva.

Veoma je važno da sarađujemo kako bi vi nas edukovali i kako bismo zajedno videli kako da adekvatnije odgovorimo na probleme koji nastaju u društvu.” – rekla je premijerka Brnabić.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić izjavila je da Ministarstvo priprema novu Strategiju socijalne zaštite u kojoj će naročita pažnja biti posvećena segmentu razvoja intenzivnih usluga za decu i porodice sa decom.

Jedna od takvih usluga je usluga porodičnog saradnika koja će biti implementirana u okviru centara za decu, mlade i porodicu, rekla je Kisić na otvaranju sedme Međunarodne konferencije „Bezbednost i odgovornost 2022“.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, osvrnuo se na sistem „Amber Alert“ i naglasio da je njegovo uvođenje u Srbiju veoma važno, jer se sistem pokazao kao veoma efektivan od kada je uveden u SAD pre 25 godina i da je doveo do toga da 97 odsto slučajeva bude rešeno i da deca u roku od 72 sata budu vraćena kući.

Nakon zvaničnog otvaranja usledila je prva panel diskusija pod nazivom „Unapređenje sistema potrage za nestalom decom: AMBER ALERT sistem alarmiranja javnosti o nestanku dece“.

Nakon panel diskusije usledile su paralelne sesije održane u tri sale, fokusirane na teme koje se iz različitih aspekata bave bezbednošću dece i radom sa njima.

Prva grupa paralelnih predavanja bila je fokusirana na onlajn bezbednosti dece, pretnje i rizike u internet okruženju. Druga grupa paralelnih predavanja bavila se praktičnim rešenjima koja za cilj imaju zaštitu dece na internetu. Prevencija i zaštita dece od zlostavljanja je bila treća tema, a u toku četvrtog, a ujedno i poslednjeg segmenta konferencije govorilo se o traumi kod zlostavljanog deteta.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.