Vesti

Održana konferencija “Bezbednost i odgovornost 2019“

Konferencija „Bezbednost i odgovornost“, koju već četiri godine u Subotici organizuje Fondacija Tijana Jurić, ove godine kao glavnu temu odabrala je značaj uvođenja „Amber Alert“ mehanzma za brzo pronalaženje nestale dece u slučajevima kada postoje jasne indicije da je život deteta u opasnosti.

Inicijativu uvođenja Amber Alerta podržala je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, uz reči da je Vlada Srbije spremna i otvorena za saradnju sa Fondacijom.

Temu "Bezbednost dece – Novi mehanizmi potrage za nestalom decom" otvorio je osnivač Fondacije Igor Jurić, koji je predstavio Amber Alert, objasnivši kako funkcioniše i koliko je važan za bezbednost dece u jednoj zemlji.

,,Prva tri sata od nestanka deteta su krucijalna. Nakon tri sata, smrtnost se povećava na 75%, te je zato je bitno da uvedemo Amber Alert’’ – objasnio je Jurić.

Jovan Stojanović, direktor za razvoj kompanije Zeisum i osnivač Zajednice posvećene veštačkoj inteligenciji u Srbiji  prisutnima je predstavio aplikaciju koja ima za cilj da omogući brzu i laku potragu za nestalima.

,,Radimo u domenu veštačke inteligencije koja u velikoj meri daje doprinos bezbednosti, u ovom slučaju bezbednosti dece. Želimo da pokažemo šta tehnologija može.’’ – naglasio je Stojanović.

Osim Amber alert-a, ovogodišnja Konferencija je okupila i stručnjake iz zemlje i regiona koji su govorili na još tri važne teme: 

Vršnjačko nasilje – stanje i podaci u Republici Srbijii;

Dete i trauma – mere, politike, prakse i odgovor institucija na problem nasilja;

Suicid kod mladih – Znakovi upozorenja na rizik i prevencija.

Zaključak diskusije je da treba pomno da pratimo ponašanje naše dece, da slušamo njihove probleme i da im pomognemo da pronađu rešenja. Osim toga, decu treba učiti i usmeravati kako bi jednog dana postali dobri ljudi. Mi kao društvo smo ti koji su odgovorni za njih i treba da damo sve od sebe da im pružimo sigurnost, podršku i život vredan življenja.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.