Vesti

Jesmo li jednaki na radnom mestu: LGBTI priče iz zajednice

Kao prvi korak uključivanja LGBTI građana i građanki u proces poboljšanja prava u oblasti rada i zapošljavanja, kreirano je i sprovedeno istraživanje problema i potreba LGBTI osoba u ovim oblastima.

Normativnim okvirom koji reguliše oblast rada zabranjen je svaki vid diskriminacije osoba prilikom traženja posla i na radnom mestu, ali ono što je primetno jeste da pripadnici LGBTI zajednice i dalje osećaju diskrminaciju.

Istraživanje koje je sprovedeno onlajn obuhvatilo je nešto više od 300 osoba koji su dali svoje uvide u teškoće prilikom zapošljavanja. Tokom juna i jula, sprovedene su i tri diskusione grupe, koje su zajedno uključile 20 LGBTI osoba različitih identiteta. Diskusione grupe su sprovedene onlajn putem ZOOM platforme, a u okviru njih se razgovaralo o problemima, potrebama, ali i pozitivnim primerima sa kojim su se suočili/e pri zapošljavanju i/ili na radnom mestu. 

Svi ovi materijali i važni uvidi pripadnika i pripradnica LGBTI zajednice objedinjeni su kao deo LABIRS-ove zagovaračke inicijative Različitost i ravnopravnost na radnom mestu.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.