Vesti

I Sremska Mitrovica spremna da podrži inicijativu „ZA sadržaj za mlade“

I Sremska Mirovica je spremna da podrži inicijativu ZA sadržaje za mlade koju je pokrenulo Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i bude među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji koje će deo novca iz budžeta izdvojiti za podsticaje produkcije medijskih sadržaja za mlade.

Sastanak na kome je gradonačelnici Sremske Mitrovice Svetlani Milovanović i čelnicima grada predstavljena zagovaračka inicijativa ZA sadržaje za mlade održan je u sredu, 14. oktobra u Skupštini grada Sremske Mitrovice.

Po rečima Snežane Milošević, generalne sekretarke Lokal presa sledeći korak biće potpisivanje memoranduma o saradnji kojim će se Grad Sremska Mitrovica obavezati da deo sredstava iz lokalnog budžeta usmeri na podsticanje produkcije medijskih sadržaja za mlade.

- Sremska Mitrovica je drugi grad u Srbiji, posle Bora, sa kojim pokrećemo ovakav vid saradnje. Lokal pres će pak gradu pružiti podršku u kreiranju nepohodnih dokumenata na osnovu kojih će odluka biti doneta i sprovedena kroz lokalne budžete, tako i u obučavanju lokalnih medija za kreiranje sadržaja za mlade i uključivanje mladih u redakcije, kaže Milošević.

Analiza Lokal presa pokazala je da je Grad Sremska Mitrovica je za dve godine kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa medijima dodelio ukupno 44.800.000 dinara. Od ove sume 1.200.000  dinara (2,68%) dodeljeno je projektima koji su bili namenjeni informisanju mladih ili su se bavili informisanjem o mladima.

Polovina mladih iz Sremske Mitrovice, koji su učestvovali u anketi Lokal presa, smatra da u medijima nema dovoljno sadržaja za mlade, a 62,2% spremno je da se aktivno uključi u kreiranje sadržaja za mlade.

Zagovaračka inicijativa ZA sadržaje za mlade sprovodi se u okviru programa Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.