Vesti

I Kraljevo prepoznalo značaj medijskih sadržaja za mlade

Čelnici Grada Kraljeva spremni su da podrže inicijativu ZA sadržaje za mlade, koju je pokrenulo Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres. Grad Kraljevo trebalo bi da postane jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja će deo novca iz budžeta izdvojiti za podsticaje produkcije medijskih sadržaja za mlade.

Sastanak na kome je čelnicima grada predstavljena zagovaračka inicijativa ZA sadržaje za mlade održan je u utorak, 20. oktobra, u Skupštini grada Kraljeva. Sastanku sa predstavnicima Lokal presa prisustvovali su zamenik gradonačelnika Nikola Radević, predstavnici Kancelarije za mlade i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Po rečima Snežane Milošević, generalne sekretarke PU Lokal pres, sledeći korak biće potpisivanje memoranduma o saradnji kojim će se Grad Kraljevo obavezati da deo sredstava iz lokalnog budžeta usmeri na podsticanje produkcije medijskih sadržaja za mlade.

Nažalost, postojeći sistem sufinansiranja projekata proizvodnje medijskih sadržaja ne doprinosi održivosti i kontinuitetu kreiranja medijskih sadržaja za mlade, što je jedan od razloga zbog kojih je pokrenuta zagovaračka inicijativa ZA sadržaje za mlade.

Kampanji ZA sadržaje za mlade priključio se veliki broj mladih iz Kraljeva, kojih je i najviše među potpisnicima online peticije ZA sadržaje za mlade.

Zbog svega toga raduje nas što ćemo zajedno sa gradom Kraljevom razviti jedan novi model podrške kreiranju sadržaja za mlade, kaže Snežana Milošević.

Analiza PU Lokal pres pokazala je da je Grad Kraljevo za dve godine kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa medijima dodelio ukupno 33.600.000 dinara, dok je svega 1.430.000 dinara, odnosno 4,26 odsto dodeljeno projektima koji su bili namenjeni informisanju mladih ili su se bavili informisanjem o mladima.

PU Lokal pres će gradu pružiti podršku u kreiranju neophodnih dokumenata na osnovu kojih će odluka biti doneta i sprovedena kako kroz lokalne budžete, tako i kroz obučavanje lokalnih medija za kreiranje sadržaja za mlade i uključivanje mladih u redakcije, objašnjava Milošević.

Zagovaračka inicijativa ZA sadržaje za mlade sprovodi se u okviru programa Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.