Vesti

Šta izdvaja Bor od ostalih gradova u Srbiji?

Grad Bor prva je lokalna samouprava u Srbiji koja je podržala inicijativu ZA sadržaje za mlade koju je pokrenulo Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres sa ciljem unapređenja informisanja mladih i podsticanja kreiranja sadržaja za mlade.

Protokol o saradnji između Grada Bora i PU Lokal pres potpisan je u ponedeljak, 26. oktobra, u Skupštini grada Bora.

Ovo je prilika da kroz saradnju sa sektorom civilnog društva jačamo kapacitete naših mladih kako bi mogli da učestvuju u izveštavanju i pravljenju sadržaja za naše najmlađe sugrađane, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Grad Bor je za dve godine kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa 13,92 odsto sredstava dodelio projektima koji su bili namenjeni informisanju mladih i o mladima, dok je u 10 gradova i opština obuhvaćenih istraživanjem Lokal Presa taj prosek 5,67 odsto.

Potpisivanjem protokola o saradnji Grad Bor se saglasio da ubuduće deo sredstava iz lokalnog budžeta nameni informisanju mladih, kako bi obezbedio kontinuitet u produkciji sadržaja za mlade.

Saradnja sa Lokal presom i ovaj veliki projekat daju nam obavezu da u narednom periodu odvajamo sredstva iz budžeta za informisanje mladih, bez obzira što smo se prethodnih godina institucionalno bavili mladima, od izrade Lokalnog akcionog plana za mlade, formiranja Doma omladine do rada Kancelarije za mlade, rekao je Milikić.

PU Lokal pres će gradu pružiti podršku u kreiranju neophodnih dokumenata na osnovu kojih će odluka biti doneta i sprovedena, kako kroz lokalne budžete, tako i kroz obučavanje lokalnih medija za kreiranje sadržaja za mlade i uključivanje mladih u redakcije. Pored toga, kroz različite radionice mladi iz Bora biće obučavani za kreiranje medijskih sadržaja, a nastavnici za unapređivanje medijske pismenosti mladih.

Zagovaračka inicijativa ZA sadržaje za mlade sprovodi se u okviru programa Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.